HIPAA Training for Hospital Security Officers and Patrol Staff

HIPAA Training for Hospital Security Officers and Patrol Staff

Kevin Henry

HIPAA

Published Updated

8 minutes read
Share this article
HIPAA Training for Hospital Security Officers and Patrol Staff

Which hospital security personnel must receive HIPAA training?

Hospital security officers and patrol staff who are members of the hospital’s workforce must receive training on the hospital’s HIPAA Privacy Rule policies and procedures, as appropriate to their duties. HIPAA’s workforce definition includes employees, volunteers, trainees, and other people whose work is under the hospital’s direct control, whether or not they are paid by the hospital. HHS’s Summary of the HIPAA Privacy Rule describes this workforce definition.

Whether a contract guard is part of the hospital’s workforce depends on the actual relationship and degree of control. A security vendor may instead be a business associate if it performs services on the hospital’s behalf that involve access to PHI; a service whose work does not involve PHI, and whose access would be incidental, if any, generally does not require a business associate agreement on that basis alone. Hospitals should assess the arrangement and ensure applicable contracts and safeguards are in place. HHS’s Business Associates guidance explains these distinctions.

Training should fit each person’s role. A patrol officer who does not need to use patient records still needs to understand how to protect information they might encounter while securing entrances, responding to incidents, or helping manage visitors.

What HIPAA training requirements apply to security officers?

The HIPAA Privacy Rule requires covered entities to train workforce members on their PHI policies and procedures as necessary and appropriate for their jobs. The HIPAA Security Rule also requires a security awareness and training program for workforce members. Neither rule prescribes a single course, format, or curriculum for every security officer; hospitals should make the training relevant to the officer’s assigned responsibilities. 45 CFR §§ 164.530(b) and 164.308(a)(5), in the 2025 Code of Federal Regulations.

For hospital security personnel, training can explain protected health information safeguards, the hospital’s privacy and security policies, and the proper way to handle information encountered during patrol or an emergency response. Include role-appropriate security awareness topics such as protecting passwords, recognizing suspicious activity, and following procedures for reporting concerns. The hospital’s own policies should clarify which personnel to contact and how quickly to report an issue.

HIPAA does not establish a universal annual refresher schedule for all workforce members. The Security Rule includes periodic security updates as an implementation specification, while hospitals may set their own refresher schedule and additional training requirements. Training should also be updated when relevant policies or procedures materially change. HHS’s HIPAA Audit Protocol addresses periodic security updates and training program review.

How should training address patrol duties and PHI?

Use realistic patrol scenarios to show how officers can protect information in hallways, waiting areas, entrances, and patient-care spaces. An officer may see a name on a room board, overhear a clinical conversation, encounter a discarded document, or be asked by a visitor for information. Training should make clear that being able to see or hear PHI does not automatically authorize an officer to use or share it.

Teach staff to avoid discussing patient details over open radios or in public areas, keep documents and screens out of view when possible, and promptly secure or report misplaced paperwork or devices according to hospital policy. Officers should direct requests for patient information to authorized clinical or administrative staff rather than answering from personal knowledge or accessing a chart.

Hospitals can connect these practices to the minimum necessary standard: when the standard applies, covered entities must take reasonable steps to limit PHI use, disclosure, and requests to what is needed for the purpose. The standard has exceptions, including certain treatment-related disclosures, so training should not treat it as an absolute rule for every situation. HHS’s Minimum Necessary Requirement guidance explains the standard and its exceptions.

How can officers recognize and report privacy or security incidents?

Train officers to recognize and promptly report suspected privacy or security incidents through the hospital’s designated process. Examples may include a visitor seeing a patient list left unattended, a lost device that could contain electronic PHI, someone attempting to enter a restricted records area, or a suspected unauthorized disclosure. Officers should report facts they observed, such as the time, location, and people involved, without conducting an unauthorized investigation or sharing details more broadly.

The HIPAA Security Rule requires regulated entities to have procedures to identify and respond to suspected or known security incidents, mitigate harmful effects when practicable, and document incidents and their outcomes. A security incident includes attempted or successful unauthorized access, use, disclosure, modification, or destruction of information in an information system, or interference with system operations. Hospitals should teach officers how to escalate concerns to the appropriate privacy, security, or supervisory contact. HHS’s Security Incident Procedures FAQ explains these requirements.

Officers should follow emergency and safety procedures first when someone may be in immediate danger, then report the privacy or security concern as soon as practicable under hospital policy. They should preserve relevant information and avoid photographing, copying, or forwarding PHI unless authorized and necessary under established procedures.

Ready to simplify HIPAA compliance?

Join thousands of organizations that trust Accountable to manage their compliance needs.

Get Started Free Today

When must new security staff receive training?

Under the Privacy Rule, a covered entity must train each new workforce member within a reasonable period after the person joins the workforce. It must also provide training within a reasonable period after a material change in relevant policies or procedures affects that person’s duties. The regulation does not set a single fixed number of days for these requirements. 45 CFR § 164.530(b)(2).

Hospitals can schedule privacy training as part of onboarding and ensure new officers know how to protect PHI before they encounter it during patrol. Local policy may require completion before assignment or before access to particular areas or systems; those are hospital procedures, not a universal HIPAA deadline. The hospital should also provide role-specific updates when job responsibilities or relevant policies change.

How should hospitals document HIPAA training?

Hospitals should keep workforce training documentation that shows who completed training and when, along with the training materials or course version used where appropriate. A clear record can help the hospital track completion, identify staff who need updates, and demonstrate that it provided required training. HIPAA requires covered entities to document that required Privacy Rule training was provided.

The Privacy Rule requires covered entities to retain required documentation for six years from its creation or the date it was last in effect, whichever is later. Hospitals should apply their recordkeeping procedures consistently and account for any other applicable retention requirements. 45 CFR § 164.530(j).

A training completion record or certificate documents participation; it does not, by itself, establish that the hospital or an individual is HIPAA compliant. Workforce training should cover the hospital’s own policies and procedures and be appropriate to each officer’s job.

What limits apply to security staff access to patient information?

Security staff should access patient information only when authorized and needed to perform their assigned duties. Hospitals can use role-based access controls and other access policies to limit who can view electronic PHI, as well as physical safeguards such as restricting entry to records areas and securing unattended documents. The Security Rule requires policies and procedures for appropriate workforce access to electronic PHI, and HHS describes role-appropriate access as a key safeguard. HHS’s Summary of the HIPAA Security Rule.

Patrol responsibilities typically do not require browsing patient charts or seeking details about a person’s diagnosis or treatment. If a security response requires patient-related information, officers should follow hospital procedures and obtain only the information authorized for that task. In an emergency, staff should use established escalation channels rather than assuming that a general security role provides unrestricted access.

Effective training pairs role-appropriate access with practical patrol safeguards, clear incident reporting, and documented completion. Hospitals should reinforce these expectations through their own policies and procedures.

FAQs.

Are hospital security officers considered HIPAA workforce members?

They are workforce members when they are employees or when their work is under the hospital’s direct control, whether or not they are paid by the hospital. Contract security personnel may instead work for a separate vendor, and their HIPAA status depends on the arrangement and whether the vendor’s services involve PHI. HHS’s Summary of the HIPAA Privacy Rule describes workforce membership and HHS’s Business Associates guidance explains when a service provider may be a business associate.

What HIPAA training should patrol staff receive?

Patrol staff should receive training on the hospital’s privacy policies and procedures, appropriate protection of PHI they may encounter, role-appropriate access, and how to report suspected privacy or security incidents. The content should be tailored to the officer’s duties rather than relying only on general training.

When must new hospital security employees complete privacy training?

The Privacy Rule requires training within a reasonable period after a new workforce member joins the covered entity. HIPAA does not set one fixed number of days for every hospital. The hospital may set a more specific onboarding deadline in its own policy. 45 CFR § 164.530(b)(2).

Should hospitals document security officers’ HIPAA training?

Yes. The Privacy Rule requires covered entities to document that required training was provided and retain required documentation for six years from its creation or the date it was last in effect, whichever is later. Records should identify completion and support the hospital’s workforce training documentation process. 45 CFR § 164.530(b) and (j).

Share this article

Ready to simplify HIPAA compliance?

Join thousands of organizations that trust Accountable to manage their compliance needs.

Get Started Free Today

Related Articles