Alpha-1 Antitrypsin Clinic PHI Retention Policy Guide

Alpha-1 Antitrypsin Clinic PHI Retention Policy Guide

Kevin Henry

HIPAA

Published Updated

6 minutes read
Share this article
Alpha-1 Antitrypsin Clinic PHI Retention Policy Guide

Does HIPAA set a medical-record retention period for Alpha-1 clinics?

No. HIPAA does not set a general retention period for patient medical records at an Alpha-1 antitrypsin clinic. The HIPAA Privacy Rule and HIPAA Security Rule require appropriate safeguards while protected health information (PHI) is maintained, but they do not establish how long a clinic must keep the clinical record itself. Retention generally depends on other applicable federal requirements, state medical-record retention statutes, and the clinic’s status and services. See the CMS guidance on medical-record retention and the HIPAA Privacy Rule safeguards provision.

HIPAA does require covered entities to retain certain HIPAA-related documentation for six years from its creation or from the date it was last in effect, whichever is later. This applies to required policies, procedures, and other compliance documentation—not automatically to every patient chart. The Privacy Rule documentation and retention provision and Security Rule documentation provision describe those requirements.

How do state laws affect patient-record retention?

State medical-record retention statutes and regulations may set minimum periods for particular providers, facilities, or record types, and may require longer retention than a clinic would otherwise use. The rules can differ based on the clinic’s license, whether it is a hospital or rural health clinic, and whether the patient is an adult or a minor. A clinic should identify the requirements that apply to its specific setting and apply the longest relevant period.

Do not assume a general physician-office rule applies to every clinic or that a hospital rule automatically applies to an outpatient practice. For example, Massachusetts requires physicians to retain a minor patient’s records for at least seven years after the last encounter or until the patient turns 18, whichever period is longer. This is a state-specific example, not a nationwide rule; see Massachusetts medical-record obligations.

What records should an Alpha-1 clinic retain?

Build the retention schedule around records needed for patient care, legal obligations, and the clinic’s applicable standards. Depending on the services provided, an Alpha-1 clinic’s clinical record may include the patient’s history and assessment, consent forms, diagnostic and laboratory results, pulmonary-function testing, specialist consultations, treatment plans, medication and augmentation-therapy orders, administration records, follow-up notes, and care instructions. Keep related billing records and other documentation according to the applicable retention rules.

HIPAA’s “designated record set” generally includes medical and billing records maintained by or for the clinic, as well as other records used, in whole or in part, to make decisions about an individual. Identifying the designated record set helps the clinic manage patient access requests; it does not itself establish a retention period. See the HIPAA definition of designated record set.

If the clinic is a certified rural health clinic (RHC), its records must include the applicable information specified in the RHC record-system requirements, such as relevant patient history, assessments, examination and test reports, orders, treatment information, and professional signatures. See 42 CFR § 491.10.

Ready to simplify HIPAA compliance?

Join thousands of organizations that trust Accountable to manage their compliance needs.

Get Started Free Today

What is the federal retention rule for rural health clinics?

A clinic that is formally certified as an RHC must retain patient records for at least six years from the date of the last entry, and longer if state law requires it. The federal rule applies because the clinic is an RHC—not simply because it is located in a rural area or treats people with Alpha-1 antitrypsin deficiency. See 42 CFR § 491.10(c) and the CMS interpretive guidance for RHCs.

For a non-RHC Alpha-1 clinic, that RHC-specific six-year rule does not apply solely because the clinic is rural. The clinic should determine its retention period from the requirements applicable to its own provider and facility status, including state law.

How should clinics securely dispose of paper and electronic PHI?

Do not discard PHI where unauthorized people can access it. The HIPAA Privacy Rule requires reasonable safeguards during disposal, while the HIPAA Security Rule requires policies and procedures for final disposition of electronic PHI and for removing it from electronic media before reuse. HIPAA does not require one specific disposal method; the clinic should select methods appropriate to the form, sensitivity, and volume of the information. See the HHS guidance on disposing of PHI and 45 CFR § 164.310(d)(2).

  • Paper records: Shred, pulp, pulverize, or otherwise destroy them so the PHI is unreadable and cannot reasonably be reconstructed.
  • Electronic media: Use appropriate electronic media sanitization, such as clearing, purging, or destroying the media, so PHI cannot be retrieved.
  • Disposal vendors: If a vendor handles PHI for the clinic, evaluate whether the vendor is a business associate and put required safeguards and contractual terms in place.
  • Documentation: Follow written disposal procedures, limit access during collection and transfer, and document disposal as required by the clinic’s policies and applicable rules.

How do retention requirements differ for minors and by state?

There is no single nationwide HIPAA retention period for minor patient records. State rules may require clinics to keep a minor’s record until a specified number of years after the age of majority, for a minimum period after the last visit, or until whichever of multiple deadlines occurs later. The applicable rule may also depend on whether the record belongs to a physician’s office, hospital, or another type of facility.

For an RHC, the federal minimum is six years from the date of the last entry, with longer retention when state statute requires it. For other clinics, determine the relevant state rule for that provider and setting, including any separate requirements for minors. For instance, the Massachusetts rule for physician records requires retention of a minor’s record for seven years after the last encounter or until age 18, whichever is longer; see Massachusetts medical-record obligations.

In summary: HIPAA’s six-year rule is for specified compliance documentation, not a general medical-chart retention period. Apply the retention rules that match the clinic’s status, retain records for any longer state or federal period that applies, and securely dispose of PHI when the applicable retention period ends.

FAQs.

How long must an Alpha-1 antitrypsin clinic retain patient records?

There is no single period for every Alpha-1 clinic. The required period depends on the clinic’s status and the state and federal rules that apply. A certified rural health clinic must retain records for at least six years from the date of the last entry, or longer if state law requires it.

Does HIPAA specify a general medical-record retention period?

No. HIPAA does not set a general retention period for medical records. It requires six-year retention of certain HIPAA-related documentation, such as required policies and procedures, measured from creation or the date the documentation was last in effect, whichever is later.

How long must a federally defined rural health clinic retain records?

A certified rural health clinic must retain patient records for at least six years from the date of the last entry. It must retain them longer if state statute requires a longer period.

How should a clinic dispose of PHI securely?

Destroy paper records so they cannot be read or reconstructed, and clear, purge, or destroy electronic media so PHI cannot be retrieved. Use reasonable safeguards during the disposal process, follow written procedures, and ensure any vendor handling PHI has appropriate protections in place.

Share this article

Ready to simplify HIPAA compliance?

Join thousands of organizations that trust Accountable to manage their compliance needs.

Get Started Free Today

Related Articles